Πως να διδάσκετε Αγγλικά χωρίς να μαθαίνουν οι μαθητές σας – 2

Το παρακάτω είναι ένα μάθημα όπως δεν πρέπει να γίνεται:

  1. Ο καθηγητής και ο μαθητής συνομιλούν στην Ελληνική γλώσσα
  2. Ο καθηγητής ζητάει από τον μαθητή να διαβάσει ένα κείμενο φωναχτά και μετά κάνει ερωτήσεις κατανοήσεως στον μαθητή
  3. Μετά ο καθηγητής αναλύει λέξη λέξη και φράση φράση το κείμενο στον μαθητή
  4. Το λεξιλόγιο μεταφράζεται στα Ελληνικά και η προφορά σημειώνεται επίσης στα Ελληνικά
  5. Μετά κάνουν ορθογραφία
  6. Η ορθογραφία είναι λέξεις από το companion που ο καθηγητής τις λέει Ελληνικά και ο μαθητής τις γράφει Αγγλικά
  7. Μετά κάνουν γραμματική μέσα από το βιβλίο γραμματικής που έχει και πολλές γραπτές ασκήσεις. Πρώτα διαβάζουν τον κανόνα, ή τον εξηγεί ο καθηγητής, και μετά ο μαθητής κάνει τις ασκήσεις.
  8. Μετά κάνουν και ακουστική άσκηση από την κασέττα. Ο καθηγητής παίζει μια, δύο ή τρεις φορές την κασέττα και ο μαθητής απαντάει στις ερωτήσεις.
  9. Αν κάνουν και γράψιμο αυτό γίνεται συνήθως εκτός της ώρας του μαθήματος – ο καθηγητής δίνει τις οδηγίες αλλά το κείμενο γράφεται πάντα εκτός ώρας μαθήματος “για να μην χάνουμε χρόνο άδικα”
  10. Μετά κάνουν και μία συζήτηση. Δηλαδή ο καθηγητής ρωτάει τον μαθητή ποια είναι η γνώμη του για το τάδε ή το δείνα θέμα. Ο μαθητής απαντάει συνήθως μονολεκτικά.Μετά λέει ο καθηγητής την δική του γνώμη με όσα περισσότερα λόγια γίνεται. 

Τα παραπάνω βήματα μπορεί να γίνουν και με διαφορετική σειρά.

Σ’αυτό το μοντέλο της μάθησης δεν έχει, στην πραγματικότητα σημασία με ποιά σειρά γίνονται τα παραπάνω.

Αν αναγνωρίζετε τα μαθήματα που κάνετε τώρα ή που κάνατε στο παρελθόν μέσα από αυτήν την περιγραφή, δύο είναι οι πιθανότητες:

  • Ο καθηγητής σας δεν έχει εκπαιδευθεί στις νέες τεχνικές της γλωσσοδιδακτικής και έτσι δεν μπορεί να εφαρμόσει καμμιά ενδιαφέρουσα ή δημιουργική δραστηριότητα. Η μόνη λύση που διαθέτει είναι να προσπαθήσει να θυμηθεί πως έμαθε ο ίδιος στο παρελθόν και να προσπαθήσει να μιμηθεί αυτό το μοντέλο.
  • Ο καθηγητής σας έχει μεν επιμορφωθεί, αλλά βαρυέται να προετοιμαστεί, κάτι που ακούγεται από πολλούς καθηγητές… 

Φροντιστήριο ή Ιδιαίτερα;

Αν το μάθημα που περιέγραψα παραπάνω σας θυμίζει είτε το “φροντιστήριο”, συγγνώμη, τώρα πια, Κέντρο Ξένων Γλωσσών, όπου παρακολουθείτε/παρακολουθήσατε μαθήματα, είτε το ιδιαίτερο μάθημα που πληρώνετε τόσο ακριβά, η συμβουλή μου είναι: “Κάντε κάτι άλλο με τον ελέυθερο χρόνο σας”.

Επιλογή κέντρου Ξένων Γλωσσών

  • Να ρωτάτε για τα προσόντα του διδακτικού προσωπικού
  • Να ρωτάτε αν έχουν παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια μετά την αποφοίτησή τους 
  • Να ρωτάτε να σας πουν πως ακριβώς γίνεται ένα τυπικό μάθημα.

Επιλογή καθηγητή/τριας για ατομικά μαθήματα

Ρωτάτε όλα τα παραπάνω

Μην προσλαμβάνετε κάποιον να σας διδάξει με μόνο κριτήριο την τιμή.

 Ένας καθηγητής που χρεώνει 8, 9 ή 10 ευρώ την ώρα, ή ακόμη και λιγώτερα, το κάνει γιατί συνήθως ΔΕΝ τον προσλαμβάνει κανένα σοβαρό κέντρο ξένων γλωσσών για λόγους όπως:

  • Δεν έχει άδεια διδασκαλίας
  • Δεν έχει κανενός είδους μετεκπαίδευση
  • Δεν έχει εμπειρία σε τάξη
  • Δεν έχει πτυχίο αναγνωρισμένο από το ΥΠΕΠΘ
  • Δεν έχει άδεια διδασκαλίας
  • Το επίπεδο του στην ξένη γλώσσα είναι τόσο χαμηλό που ακόμη και σε μικρά παιδιά είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί
  • Η προσωπικότητα του θεωρήθηκε ότι δεν είναι αρμόζουσα για εκπαιδευτικό

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν και νέοι καθηγητές χωρίς διδακτική εμπειρία που είναι εξαιρετικοί στην τάξη. Αυτοί όμως θα έχοουν σίγουρα παρακολουθήσει κάποιο ειδικό σεμινάριο διδακτικής… Όσο και να πιστεύουμε την θεωρία του “ταλέντου”, η εκπαίδευση θέλει και ειδικές γνώσεις που και το μεγαλύτερο ταλέντο να έχει κανείς, είναι αδύνατο να τις έχει χωρίς ειδικές σπουδές.

Ειδικά για τα πολύ μικρά παιδιά:
Τα πολύ μικρά παιδιά είναι και η δυσκολότερη ηλικία και η πιο απαιτητική στον τομέα της προετοιμασίας.

Κι όμως, τα περισσότερα φροντιστήρια “πετάνε” τους πιο νέους, άπειρους και, φυσικά, πιο φτηνούς καθηγητές σ’αυτά τα τμήματα…

Ο λόγος είναι καθαρά οικονομικός και ανταγωνιστικός.

Για να επιβιώσει ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών, πρέπει να έχει “μαγιά” – έτσι την αποκαλούν μεταξύ τους – και αυτή η μαγιά είναι τα μικρά παιδάκια στις προκαταρκτικές τάξεις

Για να γραφτούν, πρέπει να μην πάνε κάπου αλλού. Για να μην πάνε κάπου αλλού, τα δίδακτρα πρέπει να είναι τόσο χαμηλά που να δελεάσουν τους γονείς

Ας μην ξενχνάμε ότι πολλά κέντρα προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ την πρώτη χρονιά

Έτσι, δεν συμφέρει ο καλά εκπαιδευμένος καθηγητής γιατί και πιο πολλά θα θέλει και θα ξοδεύει και το σχολείο με απαιτήσεις για κάρτες, παιχνίδια, χρώματα, και διάφορα εποπτικά μέσα τα οποία θα θεωρεί άπαραίτητα για το μάθημά του…

Μήπως είναι καιρός να γίνουμε όλοι πιο επαγγελματίες και να μην έχουμε εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στον κλάδο γιατί ήταν η πιο εύκολη λύση; Τουλάχιστον στο ιδιωτικό τομέα έχουμε την επιλογή!

Συνεχίζεται…..

Categories: Uncategorized

9 replies

  1. Μαρίζα,

    έχεις γράψει μέσα σε ένα καθ'ολα τα άλλα ΤΕΛΕΙΟ κείμενο μεσα στις αιτίες για τα … φθηνά ιδιαίτερα δις για την άδεια διδασκαλίας.

    your… proofreader

    Eleni Pis

  2. Φυσικά να μην ξεχνάμε και την ενοχή των ίδιων των γονέων…

    Έχω ακούσει άπειρες φορές για τον τρόπο με τον οποίο υποχρεώνουν κέντρα ξένων γλωσσών και καθηγητές να διδάσκουν με τρόπο εντελώς απαράδεκτο – ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΜΑΘΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ!!!!

    Τώρα τι έμαθαν και αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους κανόνες που αποστήθιζαν και τις λίστες μεταφρασμένου λεξιλογίου, αυτό είναι ένα άλλο θέμα!

    Συνεχίζω….

  3. I'm very happy that somebody's got the courage to tell the truth about what's going on in “forntistiria” & “idiaitera”. I have to add that we must first educate parents on practices of teaching English, these are the ones who don't have a clue about teaching methods and it's all our fault. I mean, we, as teachers-educators-., must tell them the truth, no matter what the consequences are. I'm speaking on behalf of school owners, who are trying to adopt the right teaching methods and innovative ones(like internet, smatrboards etc) but I simply face narrow-minded parents who want 'the fastest, easiest, cheapest” certificate, having lessons at home by “teachers” who don't eveb have got a degree in theri fiels, sometimes most of them are just holders of a B2 ceritficate! Yes, that's true! And to make matters worse, these called “teachers” prepare the students up tp a level , let's say pre-intermediate. Then…the parents always turn to us to simply GIVE them the certificate!
    Διαγραφή

  4. Γεια σου Νόρα

    Σημαντικά αυτά που λές και, λίγο πολύ, γνωστά στον κλάδο μας – δεν είναι καιρός να ενημερώσουμε και τους αποδέκτες αυτών των υπηρεσιών;

    Αυτός είναι και ο λόγος που γράφεται αυτό το blog στα Ελληνικά.. Αν θέλεις, γράφε μου κι εσύ Ελληνικά 🙂

    Στο άλλο μου ιστολόγιο TEFL Matters, η γλώσσα επικοινωνίας είναι η Αγγλική.

    Σ'ευχαριστώ για το σχόλιό σου

    Μαρίζα

  5. Σχετικά με αυτό που ανέφερες για τα φροντιστήρια,μπορεί κάποτε όντως να μη σε προσλάμβαναν ακόμα κι αν έιχες τα προσόντα αλλά αυτό δεν ισχύει!Έχω αποφοιτήσει εδώ κι ένα χρόνο και αρκετοί από εμάς δε δουλεύουμε σε φροντιστήριο!Εγώ προσωπικά είχα δώσει αρκετά βιογραφικά και ούτε που τηλεφώνησαν!Οπότε αρκετοί από εμάς στρεφόμαστε στα ιδιαίτερα επειδή πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ν σταθούμε στα πόδια μας.Και οι τιμές πλέον είναι χαμηλές λόγω του ανταγωνισμού και της χάλιας κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας και που αδυνατεί να αποκαταστήσει όλους εμάς.

  6. Προσωπικά πιστέυω οτι κάποια βήματα εχει σημασία με ποια σειρά θα ακολουθηθουν. Δλδ δεν γινεται π.χ. πρωτα να κάνεις ορθογραφεία για τις νέες λέξεις για παράδειγμα , και μετά να κάνεις την mμεταφραση αυτών. Το αντίστροφο θα πρεπει να συμβεί

  7. Συμφωνώ με σχεδόν με όλα τα σημεία του κειμένου και ειλικρινά μπράβο για το άρθρο σας, λέει πολλές αλήθειες!

    Όμως, θα ήθελα να πω την άποψή μου για κάτι. Εκεί που θα διαφωνούσα εγώ είναι.. το θέμα της γραμματικής. Στα 17-18 μου πήγα στη Βρετανία και έκανα σπουδές στις Θετικές Επιστήμες. Έφτασα σε πολύ υψηλό επίπεδο τα Αγγλικά μου σε σημείο που οι καθηγητές μου στο πανεπιστήμιο λέγανε πως δεν καταλάβαιναν ότι τα γραπτά μου είναι ξένου, και όχι Βρετανού. Αυτό το κατάφερα διαβάζοντας, μιλώντας, ακούγοντας και γράφοντας 16 ώρες αγγλικά την ημέρα, σε σημείο που άρχιζα και ξεχνούσα τα Ελληνικά μου. Οπότε μπορείτε να πείτε πως τα έμαθα “εμπειρικά” και όχι μέσα σε τάξη με βιβλία, εξετάσεις, κτλ.

    Παρ'όλ'αυτά, ποτέ δεν ήμουν σίγουρη εάν τα λέω σωστά και εάν κάνω σωστή χρήση της γραμματικής! Τα πράγματα ξεκαθάρισαν στο μυαλό μου ΜΟΝΟ όταν αποφάσισα να πάρω ένα προχωρημένου επιπέδου βιβλίο γραμματικής και να το κάνω μόνη μου από την αρχή ως το τέλος.

    Θα μου πείτε “για τα Ελληνικά χρειάστηκες βιβλίο γραμματικής”; Όταν πριν αρκετά χρόνια κατήγηρσαν στα ελληνικά σχολεία τη διδασκαλία γραμματικής η όλη αλλαγή είχε άσχημα αποτελέσματα.. και γι'αυτό την επανέφεραν στα σχολεία. Ευτυχώς όταν πήγα εγώ σχολείο την είχαν ήδη επαναφέρει.

    Νομίζω πως πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς ένα βιβλίο αποκλειστικά για γραμματική. Απλά το θέμα είναι οι μαθητές να μην την παπαγαλίζουν αλλά να τους δίνεται η ευκαιρία να την ε-μπε-δώ-νουν μέσα από εξάσκηση στην παραγωγή και κατανόηση λόγου, και όχι μόνο από 'στεγνές' ασκήσεις σε ένα βιβλίο.

  8. Λέτε ανοησίες που δεν έχουν καμία σχέση με την κρίση που επικρατεί. Οι σοβαροί οργανισμοί και καλά δίνουν πλέον 3,5 ευρώ την ώρα και τα 10 μπορεί να τα πάρει κάποιος με πενταπλά προσόντα από εσάς που καταδικάζετε κόσμο χωρίς να ξέρετε τις συνθήκες του καθενός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *