Ας Συνδεθούμε – Μέρος 1ο

Aς συνδεθούμε μέσω Twitter 

Το Τwitter είναι μια υπηρεσία micro-blogging. Χρησιμοποιώντα; μέχρι και 140 χαρακτήρες (μαζί με τα διαστήματα) γράφεις ένα μήνυμα. Tα παρακάτω μηνύματα είναι επιλεγμένα τυχαία.

Το Twitter ξεκίνησε σαν εργαλείο σύνδεσης με οικογένεια και φίλους και για πολλούς ανθρώπους εξακολουθεί να είναι μόνο αυτό – ένας τρόπος να στέλνουν μικρά μηνύματα, να ενημερώνουν για τα πιο σπουδαία αλλά και τα πιο μικρά και ασήμαντα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή τους – η ερώτηση “What are you doing?” οδηγεί πολλούς να γράφουν ποταμούς λεπτομερειών για την καθημερινή και προσωπική τους ζωή.

To χιουμοριστικό video που ακολουθεί δίνει ένα παράδειγμα για αυτού του τύπου τα νέα και τη χρήση του.

Αλλά δεν είναι αυτή η χρήση του Τwitter που με αφορά ιδιαίτερα.

Σήμερα πιστεύω ότι το Τwitter εξελίσσεται σε εργαλείο ενημέρωσης και μάθησης. Όπως στον δικό μου επαγγελματικό χώρο υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί σ’όλον τον κόσμο που ανταλάσσουμε απόψεις, συνδέσμους και ιδέες για την εκπαίδευση, έτσι γίνεται και σε πολλούς άλλους επαγγελματικούς τομείς. Η αρχή μπορεί να φαίνεται δύσκολη, όμως όταν βρεις την ομάδα των χρηστών που σε ενδιαφέρει, το Twitter είναι πραγματικά το Νο 1 εργαλείο σύνδεσης και δικτύωσης.

Εδώ μπορείτε να δείτε μερικά από τα νέα που “κατέβαιναν” την ώρα που έγραφα αυτές τις γραμμές.

Το παρακάτω video εξηγεί τις βασικές λειτουργίες του Twitter με πολύ απλό τρόπο.

Για όσους από τους αναγνώστες μου είναι εκπαiδευτικοί στον ίδιο χώρο με μένα, μια καλή αρχή είναι να ακολουθήσουν τα ονόματα που προτείνω στο ΤweepML . Από την ίδια ιστοσελίδα μπορείτε να  αναζητήσετε και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών ή επιστημόνων με παρόμοια με τα δικά σας ενδιαφέροντα.

Hashtags
To σύμβολο # χαρακτηρίζει μια αναζήτηση με το σχετικό hashtag. Πολλές ομάδες για εύκολη επικοινωνία δημιουργούν δικά τους hashtags – κάθε Τρίτη π.χ. εκπαιδευτικοί από όλον τον κόσμο συζητάμε θέματα που έχουμε επιλέξει μέσω ψηφοφορίας με το hashtag #edchat

Δείτε εδώ ένα μικρό δείγμα από μια πρόσφατη τέτοια συζήτηση:

Μια αναζήτηση στο ΥοuTube me τους όρους twitter, hashtag, twittering tutorial. θα σας δώσει πολλά αποτελέσματα αλλά τα μαθήματα είναι κυρίως στην Αγγλική γλώσσα.

Following – Followers 

Στο Twitter – αντίθετα από ότι γίνεται στο Facebook ή σε άλλα παρόμοια κοινωνικά δίκτυα, μπορεί κανείς να ακολουθεί οποιονδήποτε χωρίς άδεια αλλά και χωρίς αμοιβαία υποχρέωση να τον ακολουθεί και ο άλλος.

Κάθε Παρασκευή, κυριαρχεί το hashtag #followfriday. Αν κάποιος από τους χρήστες που παρακολουθείτε σας έχει φανεί ιδαίτερα χρήσιμος ή άξιος να τον ακολουθούν και άλλοι φίλοι σας, τότε γράφετε το Twiitter ID του, το #followfriday και αν θέλετε και για ποιο λόγο πιστεύετε ότι αξίζει να τον ακολουθήσει κανείς.

Κάθε Τρίτη, το ίδιο συμβαίνει με το hashtag #teachertuesday και όπως καταλαβαίνετε, αφορά μόνο σε εκπαιδευτικούς (από οποιονδήποτε κλάδο και χώρα του κόσμου).

Μην διστάζετε λοιπόν. Συνδεθείτε, επικοινωνήστε και δημιουργήστε νέες ευκαιρίες για την επαγγελματική σας ανάπτυξη και ενημέρωση.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *